dimecres, 20 de febrer del 2008

Com es menja açò?

Article del dimarts 19 al Periòdic Mediterrani

El aeropuerto Costa Azahar estará "acabado" y listo para su funcionamiento el 31 de enero del 2009. Así lo anunció ayer el presidente de la promotora del proyecto, Aerocas, Carlos Fabra. Para conocer si en esa fecha será posible la llegada o partida de algún avión, el consejo de administración deberá esperar al próximo 10 de marzo, fecha que Fabra avanzó para saber cuando permitirá Avición Civil la puesta en marcha de la infraestructura.

Por el momento, en el órgano rector se está "satisfecho" con el ritmo de las obras, que han incorporado varias capas de zahorras a la pista central. Respecto a la terminal, se ha construido ya la planta baja, de la cual se ha modificado su altura, que ha pasado de dos metros y medio a cinco. A pesar de esta buena marcha de los trabajos, el consejo de administración aprobó ayer una prórroga para su finalización, con el fin de "adecuarla a la realidad", en la que, tal y como Fabra indicó, ha previsto todas las "modificaciones, paralizaciones judiciales y cambios".

El consejo abordó también el procedimiento para diversas obras que envuelven la infraestructura, como la de la línea de alta tensión, que finalmente no será soterrada, y se alejará más del aeropuerto con el fin de que no interfiera las comunicaciones. El abastecimiento de agua ha variado su procedencia desde Benlloch a Vilanova d´Alcolea y la carretera de llegada será ampliada. Todas estas infraestructuras, se llevarán a cabo fuera de la concesión, y descontarán "del 40% que teníamos que financiar al concesionario", dijo Fabra.

En la reunión hubo ayer caras nuevas, pues la Generalitat Valenciana ha renovado los nueve representantes que tiene en el consejo. Entre ellos, fueron nombrados ayer vicepresidentes del mismo Vicente Rambla y Gerardo Camps. El director de grandes proyectos del Consell, José Luis Villanueva, fue designado secretario; y Francisco Martínez, vicesecretario en la toma de posesión del nuevo consejo.

Ja em veig jo als obrers d’amunt l’andami apunt de tirar el formigó per a fer el sostre de la planta baixa, quan de sobte apareix un il·luminat i es queda mirant l’obra i pensa:

- “No serà massa baixeta per a un saló d'entrada a una terminal d’aeroport?”

- Eh!, Eh!, pareu. Hi ha que alçar l’estructura dos metres i mig mes, de moment. Si d’això demà ja veuré com queda i si fa falta l’alçarem un poquet mes.

Ara, també han decidit, suposem que en una reunió d’urgència que la línia d’alta tensió no la soterren, que la separaran un poc més i solucionat.

Sabeu per d’amunt de què poble passarà? A què no fa falta que os ho digués?
Estic segur que del mateix que agafaran l’aigua.
S'han acabat les piscines a l'estiu.

El nostre “Aeroport anecdòtic” és surrealisme en estat pur.

Sobre tot apunteu la data, 31 de Gener del 2009, ni un dia mes, ni un dia menys.
A l’estiu van dir que al 2008 s’inaugurava.

dilluns, 11 de febrer del 2008

És això La Lluna?

En aquest crater, és d’on trauen la majoria dels somnis especulatius, bona part dels constructors de la nostra província.

Qui guardés al guardià?

Automòbil oficial del ZACS, (Zona blava Castelló).

I jo em pregunto: Per a què volen aquesta gent un cotxe? Es passen tot el dia a peu vigilant que aparquem be els nostres automòbils, i ells, sons incapaços de fer-ho. Em pareix que el seu seria que anaren en transport públic, o amb el sistema de prestatgeria de bicicletes que l’ajuntament acaba d'instaurar.

Que menys que donar un bon exemple, no una mala conducta.

divendres, 8 de febrer del 2008

El Poder de tu voz



http://www.dailymotion.com/video/x298sv_amnistia-internacional-el-poder-de_ads

El canvi climàtic, i els aparcaments a les nostres ciutats.

Hi ha una cosa clara, la gent normal, amb la nostra conducta i costums, som uns dels màxims responsables del calfament del planeta.
Per què? Perquè som incapaços de no agafar el cotxe per
a desplaçar-nos en recorreguts curts i rutinaris.
Es clar que els ajuntaments sons culpables de no oferir una xarxa de mitjos de transport que abastis-se tota la ciutat, i a ser possible respectuosos amb el mig ambient, però nosaltres no tenim perdó de deu quan agafen el cotxe a diari per a fer el mateix recorregut de casa a la feina i viceversa.

En un recorregut tipus de 15 a 25 minuts a peu, (un màxim de 3 km, que és la màxima distancia que hi ha a Castelló Ciutat, perquè vós feu una idea, des de l'Avinguda València, fins l'Hospital General) El que tingui garatge propi, i al mateix temps també a la feina, possiblement guanyés temps especialment en el recorregut llarg. Però el que no tingui cap de les dues opcions pot donar dues o tres voltes abans de trobar un aparcament, o directament anar-se cap a un aparcament de pago.
Per a una persona normal, sense cap incapacitació, i amb una mínima o sense cap forma física pensés que és una aberració i un menyspreu al nostre planeta agafar el cotxe e
n qualssevol de les opcions reflectides abans.

També es clar que debut a aquest sistema irracional que tenim de guanyar-nos la vida és prou normal que la nostra feina estigues a mes de 10 km del nostre habitatge, però si dins de les ciutats hi hagués llocs on aparcar a les afores i transports ben comunicats que ens portaren a la feina es podrien reduir de bon tros l'emissió de gasos contaminants.
Això per als que només van amb cotxe a la feina i no es moguem més.
Però, I els que després tenim que continuar donat voltes en c
iutats insofribles i sense aparcaments?
Si la primera part estigué solucionada no hi hauria cap problema, però com de moment no és així, només ens falta que els dissenyadors urbanístics ens vagin foten llocs d’aparcament sense mes raó que la seva egolatria a l’hora de passar a l’eternitat i poder dir: Mirà això vaig dissenyar-lo jo, que et parés?

Per un altre costat, el dia que els fabricants fiquen a la venda vehicles grans per als que tenim que portar materials de gran formato, i que no contaminés, jo seré el primer en comprar-me un. Fins que això passes, continuaré queixant-me dels dissenyadors de ciutats, i dels ciutadans que volen anar amb cotxe de punta a punta de Castelló i a ser possible pel carrer Major.

Baix podeu veure una foto del que vós deia anteriorment.

Un carrer nou en la zona de la UJI que només caben tres cotxes, perquè a algun il·luminat ha col·locat un maseter enmig de la zona d’aparcament, i això que ja hi havia col·locat dues més a cada cantó, i ames a mes que podria haver-ho col·locat damunt l’acera ja que és prou ampla.

Em parés que a aquesta gent els diuen arquitectes... o enginyers... em parés, no ho sé.


diumenge, 3 de febrer del 2008

Hi ha alguna cosa mes bonica que un ametller en flor?




A 700 metres d’altura en el terme de la Serra d'Engalçerán

L'Aeroport anecdótic 2

Ací teniu una altra foto de la saga de l'aeroport de la Vilanova.

Pareix que han fet algun moviment en trenta dies. Deu ser que han trobat diners en algun lloc.

I, parlant de diners?

Perquè no podem triar on van els nostres diners? M'explico. Igual que en la declaració d’hisenda pots marcar la casella de l’església o la de les “ongs”, es deurien de crear caselles per a les obres particulars de cada regió, o ciutat, província, etc. Sempre que no estiguin aprovades pel govern central. Ixes obres que son mes privades que públiques, però que al final de la festa les acabem pagant tots els contribuents. No deuria de costar molt, no?
Casella aeroport
Casella F1
Casella Mundo Ilsusion
Casella Pai Els Valsos
Casella..., pots no hi han obres projectades de visionaris en aquest petit país.